My
My ja Ronja saivat nimipäivän Suomen ruotsinkieliseen almanakkaan vuonna 2000; päivä on 4. helmikuuta. Satuhahmon nimi oli yleistymässä: Marianne Blomqvistin mukaan My-nimisiä tyttöjä oli pari vuotta myöhemmin noin 180; viidentoista nimi oli suomalaisittain Myy.
Lokakuun lopussa 2010 Väestörekisteri ilmoittaa nimenkantajien määräksi alle 377 naista ja alle 15 miestä. 2000-luvulla nimi on annettu yhteensä 151 kertaa, joista kuluvana vuonna 13. Muutamat tapaukset lienevät itämaista perua: samoin kirjoitettu My merkitsee vietnamin kielessä "kaunista" ja on yleinen erisnimi. Tuplavokaalinen Myy on nimenä alle sadalla. Se on valittu 2000-luvulla 77 kertaa, joista 10 kuluvana vuonna. Suomen kielessä samanasuinen myydä-verbin imperatiivi lienee hillinnyt nimen suosiota: se on edelleen yleisempi suomenruotsalaisilla.
Lilla My on Pikku Myyn nimi alkuperäiskielellä ruotsiksi. Tove Janssonille my merkitsi "pienintä, mitä on olemassa": mikroskooppisen pieni Myy syntyi erään kirjan mukaan juhannusyönä. Nimen pienenpienelle vintiölle keksi Tove Janssonin matemaatikkoeno, jolle kreikankielen aakkonen μ (m) oli luonnollisesti tuttu. Muinaiskreikassa μ lausuttiin "myy" (nykyään se on "mii"). Kirjainmerkki lainattiin kreikkaan egyptiläisiltä: vettä merkitsevän hieroglyfin olivat ensin yksinkertaistaneet foinikialaiset. Luonnontieteissä μ symboloi miljoonasosaa sekä erinäisiä mm. klassisen matematiikan ja fysiikan spesifejä arvoja. Se on tuttu myös kameramallista, jonka nimessä se viittaa vesitiiviyteen.
Skandinaviassa My ja Myy ovat olleet lempiniminä käytössä paljon ennen Muumeja ja nimipäiväkalenterissa noteeraamista. Ruotsissa My tunnetaan vanhastaan Marian ja Maryn lempinimenä. Virallisena nimenä se on Ruotsissa yleistynyt nopeasti 1990- ja 2000-luvuilla, mutta lienee jo ohittanut suurimman suosion. Vuoden 2009 suosituimmuustilastoissa sijoitus oli 88. My on Ruotsissa 7 409 naisen ja 13 miehen nimi.
(REA LEHTONEN 31.10.2010)