Zara
Zara on Suomessa alle 80 naisen nimi, Zarah alle 22:n; Zaara on valittu kaksi kertaa, vuosina 2006 ja 2009. Zahra on noin 253 naisen nimi.
Zaran ensiesiintymä meillä on vuodelta 1924, mutta yleisempään käyttöön nimi tuli vasta 1980-luvulla, sen jälkeen kun Englannin prinsessa Anne oli antanut sen tyttärelleen, kuningatar Elisabetin ensimmäiselle lapsenlapselle (Zara Anne Elizabeth Phillips, s. 1981). Nimivalintaa pidettiin hovipiireissä räväkkänä. 2000-lukulaisia kaimoja meillä on nelisenkymmentä.
Kuuluisista kaimoista kannattaa mainita myös virolainen kirjallisuudentutkija Zara Mints (1927–1990), semiootikko Juri Lotmanin vaimo, sekä miespuolinen Zara Yaqob (1399–1468), Etiopian keisari.
Zara on alkuaan itämaista alkuperää: sen taustalta mainitaan usein arabiankielinen nimi Zahra (زهرة, kukka). Fatima Zahra (n. 605–632), 'al-Zahra’ eli "Valon nainen", oli profeetta Muhammadin tytär: muslimit pitävät häntä maailman mahtavimpana koskaan eläneenä naisena, naiseuden perikuvana ja kaikkien naisten johtajana Paratiisissa. Zara on usein toiminut myös Saran varianttina, ja juuri Sa(a)raan, heprean "ruhtinattareen", se nykyään rinnastetaankin. Nimi on viime vuosikymmeninä levinnyt melko yleiseen käyttöön kaikkialle läntiseen Eurooppaan. Esimerkiksi Ruotsissa Zaralla on jo lähemmäs tuhat kantajaa; siellä tunnetaan mm. lapsitähti Zara Larsson (s. 1997). Joissain slaavilaisissa maissa, esimerkiksi Bulgariassa ja Makedoniassa, Zara on vanhastaan tunnettu kotoperäisen Zaharinan lyhenteenä.
Nimen suosiota voi hillitä se, että se on myös tuotemerkki. Espanjalainen Zara-vaateketjujätti on maailman suurin. Maantieteessä Zara on mm. alue Turkissa ja kylä Tiibetissä.
Zara lausutaan kuten Saara, mutta soinnillisella s:llä. Suomessa joku voi lausua myös "tsara", jolloin syntyy viittaussuhde vaikkapa avantgardistirunoilija Tristan Tzaraan (1896–1963).
(REA UOTILA-LINDQVIST 10.2.2011)