Marjue

Nimiwikistä
Versio hetkellä 4. joulukuuta 2012 kello 07.28 – tehnyt CatharinaL (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Marjue lienee syntynyt Marjut-nimen vanhahtavasta taivutusparadigmasta: nimi on mahdollista taivuttaa joko Marjutin tai Marjuen. Jälkimmäinen taivutusmalli mukailee yleisnimiä esimerkiksi sanoissa 'kätkyt: kätkyen' ja 'airut: airuen'. Malli Marjut: Marjuen on jäänyt suurilta osin käytöstä, mutta esimerkiksi Mika Waltarilla se esiintyy vielä romaanissa Rakkaus vainoaikaan (1943). Virheellisesti ymmärretty sanavartalo on näin luonut kokonaan uuden, vieläpä merkitykseltään ymmärrettävän nimen: Marjue voidaan mieltää suureksi tertulliseksi marjoja.

Marjue on muutaman, väestörekisterin mukaan alle 25, naisen nimi: heistä ensimmäinen on vuodelta 1909 ja toistaiseksi viimeisin vuodelta 1999. Ensimmäisten Marjue-naisten aikaan myös Marjut on ollut nimistön tuore tulokas: sen ensiesiintymä on niinikään vuodelta 1909. Marjasta melko harvinaisella -ut/-yt-johtimella muodostettua nimeä ei ole ehkä tunnistettu taivutusmuodon takaa. Marjutin nousu suosikkinimeksi alkoi vasta 1940-luvulla, ja nimeä annettiin tiuhimpaan 1960-luvun puolivälissä, jolloin se sai nimipäivän — esimerkiksi yksistään vuonna 1965 nimettiin 638 Marjutia. Kaikkiaan nimi on valittu 14 429 kertaa.

Marja on sekä kasvikuntaan viittaava luontonimi että yksi monista raamatullisen Marian suomalaisista muuntumista. Marja, Marjut, Marjatta, Jatta, Marjaana, Jaana, Marjo, Marjukka, Marita, Maritta, Marianne ja Marianna viettävätkin nimipäiväänsä 15.8., Neitsyt Marian taivaaseenottamisen päivänä. Marian-päiviä on vanhastaan ollut kalenterissa useita: Heinä-Maariana eli Neitsyt Marian vierailupäivänä 2.7. juhlivat Maria, Mari, Maija, Meeri, Maaria, Marika, Maiju, Maikki ja Kukka-Maaria. Muista erillään kalenterissa on pesueen uusin tulokas Maisa, jonka nimipäiväksi valittiin vuoden 2010 kalenteriin 17.5.


(REA UOTILA-LINDQVIST 25.1.2011)